Practices

Aquatic Center Champsaur

Share this Post:

This aquatic center was created from the old village pool which only worked in the summer: it is now ope all year long as it is roofed now. To reduce energy consumptions, the principles of bioclimatic architecture have been met:

  • passive pool should receive maximum sun: the new roof is transparent and made ​​Texlon, allowing to benefit from the light and heat of the sun. The walls are fully glazed, offering swimmers a magnificent view of the Alps.
  • high insulation and airtightness reduce condensation and able to implement an efficient system involved not only appropriate times.

The energy production were also given special consideration to consume as little as possible and recover waste energy:

  • thermodynamics dehumidification: use of indirect heating with absorption chiller to dehumidify principal.

  • the valuation of the "heat rejection" from the machine that heats the pool water showers and water basins.

All these solutions have helped to drastically reduce the energy consumption of the aquatic center and the luxury of swimming under the sky   Hautes-Alpes with views of the mountains Champsaur in   winter and summer.

This aquatic center was created from the old village pool which only worked in the summer: it is now ope all year long as it is roofed now. To reduce energy consumptions, the principles of bioclimatic architecture have been met:passive pool (...)

Award labels

Additional documents