Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Brick Vault House / Space Popular

Share this Post:

This residential house is currently among the finalists for the Archdaily Building of the Year 2021.

 

  • Architects: Space Popular
  • Area:  235 m²
  • Year:  2020
  • Photographs:  Mariela Apollonio
  • Collaborating Architects: Estudio Alberto Burgos, Javier Cortina Maruenda
  • City: Santa Bárbara
  • Country: Spain

The Brick Vault House is a prototype for suburban house construction that integrates industrialised construction methods with traditional craftsmanship in Valencia, Spain.

 

It is designed by Space Popular in response to a commission from a local developer, and in collaboration with Estudio Alberto Burgos and Javier Cortinal Maruenda. 

 

The driving design principles of the Brick Vault House respond to regionally available construction techniques –both traditional and contemporary– and the Spanish Mediterranean climate.

 

It is organised around a structural grid system, which allowed us to resolve the typical construction details so that future houses could have different configurations, avoiding replication but still maintaining some level of standardisation.

 

The character of the house is given by its structural materials –the green steel frame and exposed load-bearing brick vaults present throughout all spaces, and its irregular modular layout –creating numerous porches and terraces as well as varying views.

 

The house responds to its context by adopting local construction methods both old and new. 

 

This instance of Brick Vault House is built on a sloped plot, which allowed us to create an experiential sequence through which the scale and features of the house are revealed progressively.

 

As you enter what looks like a half-sunken two storey house, you are directed towards the entrance of the house which is also the circulation core where you find the staircase.

 

Around it, the different spaces are organised without the need for corridors.

 

The shifting floor plates create a rich sequence of viewpoints, and therefore areas with the very distinct visual character within the modular system.

 

Having a variety of spatial qualities and views around which to structure your daily life is something we strive for.

 

The place where you sit in the morning for breakfast could have a different feel to where you spend your afternoon, and your summer and winter routines could make use of spaces differently configured.

 

The structure of the house consists of a green steel space-frame filled with exposed load-bearing brick vaults and white drywall facades. 

 

The steel space-frame –100x100mm square tube– follows a grid of 375x375cm in plan and 316cm height, which we found to be most appropriate for domestic spaces and local planning constraints and defines the overall volume of the building.

 

The steel structure was put up on site in a matter of days with just a scissor lift, no cranes or scaffolding needed.

 

Once completed, the brick craftsmen could use it as the scaffolding.

 

The brick vaults are load bearing and float over the steel structure, being detached from it so that each material can settle at its own pace.

 

This type of brick vault, which dates back to the 13th century and was popularised by Rafael Guastavino in the 19th century, requires no formwork. Instead, it relies on the recipe of the gesso so that each brick is bonded in place instantly without any additional support.

 

Although there are faster and more efficient slab construction methods today, we chose this system for its combination of environmental materials and the promotion of skilled hand-craft on site. 

 

Within the grid, only some modules are filled, creating generous covered outdoor areas that allow for energy-efficient large windows that let the sun in during winter and are shaded during the summer.

 

Read more details about the project here.

 

Award labels

Available link languages