Practices

City Hall Venlo

Share this Post:

 

The brief for the new City Hall presented a unique challenge in the form of stringent sustainability requirements set by Venlo municipality, which is the first region in the world to seek full implementation of the Cradle-to-Cradle principles. This resulted in an unique design process and an extraordinary (visionary) building that combines a comfortable working environment with sustainable innovations.

The project incorporates several strategies to guarantee sustainability: the heavily polluted air from the adjacent road is cleaned by the building and cooled down with the help of the Maas River and the underground car park; the offices and glass house generate heat for the surrounding homes by implementation of a geothermal heat pump; rain water will be collected and used, then cleaned and released into the Maas. The building will be mainly constructed out of wood

The new City Hall combines several municipal services that currently are scattered all over town in one open, accessible complex. The lay out of the building is efficient and includes offices, a plaza, a public hall with exhibition spaces, meeting rooms and an underground parking. The public hall located on the ground floor offers a view on the river Maas and its flood plains. The work places are situated in the tower (...)

Award labels

Additional documents

Available link languages