News & Events

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

6 hét alatt építik fel Európa legnagyobb betonnal nyomtatott társasházát

Share this Post:

Copyright © 2020 Magyar Építéstechnika | Original source here | Original author: Magyar Építéstechnika | Published Date: 27/11/2020

Németországban az elmúlt hetekben két építkezés is nagy figyelmet kapott, melyeket a világ leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával kiviteleznek.

 

Szeptemberben kezdődtek az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai. Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausenben.

 

A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter és a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte.

 

A másik, mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező 3 emeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz a Mühlich, Fink & Partner építésziroda tervei alapján.

 

Az utóbbi projektben a nyomtatási folyamat várhatóan hat hetet vesz igénybe. Az így felépült bérlakások az építkezés befejeztével beköltözhetőek lesznek.

 

A gyors és költséghatékony építési technikát a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként biztosítja.

 

A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

 

Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője elmondta: “Németország első nyomtatott társasházának építésével beigazolódott, hogy az új technológia nagyobb léptékű épületek kivitelezésére is alkalmas. Hiszünk benne, hogy a 3D beton nyomtatás az elkövetkező években egyre fontosabbá válik.”

 

Az épületeket a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával, a COBOD BOD2-vel készítik.

 

A BOD2 egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket.

 

A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg időt és költséget takarít meg.

 

A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli.

 

A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen – szemben a hagyományos technológiával – a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák nem jelentenek technológiai kihívást.

 

A BOD2 rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik, ezzel a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb építkezéseken használt 3D nyomtató. Egy 1 m² nagyságú dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el.

 

A BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.

 

A BOD2 gépet annak a BOD-nak a frissítéseként vezették be a piacra, amely korábban Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

 

A 3D beton nyomtatásos technológiáról bővebb információ: info@peri.hu

 

Forrás: Peri