Practices

2019 EU Mies van der Rohe Award for Grand Parc Bordeaux

Fremhævet Sag Highlighted Case
Share this Post:

Winner of the 2019 EU Mies van der Rohe Award.

A fresh approach to social housing: Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture and Christophe Hutin Architecture have won the 2019 Mies van der Rohe Award for their transformation of 530 apartments in the Grand Parc Bordeaux project.

  • Prize: 2019 EU Mies van der Rohe Award
  • Project: Transformation of 530 apartments - Grand Parc Bordeaux
  • Architects: Lacaton & Vassal architectes; Frédéric Druot Architecture and Christophe Hutin Architecture
  • Location: Bordeaux (FR)

The winner of the 2019 EU Mies van der Rohe Award was chosen: as announced by the European Commission and the Fundació Mies van der Rohe, the Grand Parc Bordeaux" social housing project by Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture and Christophe Hutin Architecture is this year's winner.

 

The prize-winning "Grand Parc Bordeaux" project concerns the innovative transformation of three huge residential blocks containing 530 dwellings altogether. 

 

Sustainable design approach

Instead of completely demolishing the post-year housing stock to replace it with apartments with a reduced surface area, the architects have even managed to increase the volume in the "Grand Parc Bordeaux" project. Advance research on the mix of occupants, space use and material shortfalls has resulted in an optimistic modern social housing ensemble that improves residential quality for the occupants, both individually and collectively, as the jury stated after personal inspection of the buildings.

 

The project consists of the transformation of 3 inhabited social buildings, first phasis of a renovation program of the 'Cité du Grand Parc' in Bordeaux. Built in the early 60's, this urban housing counts more than 4000 dwellings. The 3 buildings G, H and I, 10 to 15 floors high gather 530 dwellings and give a capacity of transforming into beautiful dwellings with redefined qualities and comfort. The addition of extended wintergardens and balconies give the opportunity, for each apartment, to enjoy more natural light, more fluidity of use and more views.
The general economy of the project is based on the choice of conserving the existing building without making important interventions on the structure, the stairs or the floors. This approach on economy makes possible to focus the energy on generous extensions that are, according to us, the key to enhance in a lasting way the dwellings quality and dimension. These extensions widen the space of use and the evolution of the dwelling and give the opportunity, as in a house, to live outside, while being home. The apartments open on to large wintergardens and balconies, and offer pleasant outdoor spaces, large enough to be fully used: 3,80m deep on the south facades of H and I building and the 2 façades of G building. The project also deals with the global performance of the building envelope, the reconfiguration of vertical circulations and access halls.

  • Design years: competition 2011, completion 2016
  • Program: 530 transformed dwellings and 8 new dwellings
  • Size: 44 210 m² existing + 23 500 m² extensions (68 000m2 of winter gardens included)
  • Cost: 27,2 M€ net (transformation), 1,2 M€ net (new dwellings)

Award labels

Available link languages