Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervének értékelése a fenntartható energiagazdálkodás nézőpontjából

Share this Post:

Noha Magyarország nem tartozik a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó országok közé, azonban jelentős – és 2013 óta sajnálatosan növekvő – szén-dioxid-kibocsátásunkat mindenképpen csökkenteni kell.

 

Nemcsak az EU-s és hazai célkitűzések betartása miatt, hanem azért is, mert a dekarbonizáció, az energiafelhasználás és általában a fogyasztási mintáink, illetve a hazai energiaszektor megváltoztatása több komplex környezeti, gazdasági és társadalmi problémára is választ adna, ezzel is segítve a fenntartható életmód kialakítását hazánkban.

 

Magyarországon a jelen tanulmány által vizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) az egyik olyan stratégiai dokumentum, amely a fentiek előremozdítását tűzte ki célul.

 

A NEKT-ben szereplő számszerű célkitűzéseket a TIMES szoftver segítségével vázolták fel, és azok megvalósíthatóságát ugyancsak ezzel ellenőrizték.

 

Így jött létre Magyarország első, kormányzati megrendelésre készített energiamodellje, amely órás felbontásban elemzi az energiagazdaság meghatározó folyamatait – ugyanakkor ebből a rendszerből kifelé jellemzően nem tekint.

 

Az energia- és klímaterv mellett más ehhez kapcsolódó dokumentumok is megjelentek, így a Nemzeti Energiastratégia 2030 és a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia tervezete. 

 

A NEKT-ben megfogalmazott célok elérését szolgáló költséghatékony szakpolitikai eszközök kiválasztásáról szóló tanulmány publikáció előtt áll.

 

Lényeges adalék, hogy korábbi kapcsolódó stratégiák is rendelkezésre állnak, így például a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia.

 

További fontos, még nem elkészült dokumentum a Hosszútávú Épületfelújítási Stratégia, amely várhatóan 2020 folyamán jelenik meg.

 

A tanulmányban áttekintjük a NEKT alapelveit, célkitűzéseit, valamint értékeljük és főbb jellemzőit összehasonlítjuk a hazánkban az utóbbi években született alternatív stratégiák releváns elemeivel.

 

A tanulmány 2020. június 8-án került online bemutatásra. Az eseményről készült összefoglaló és az előadások IDE kattintva tekinthetők meg. 

 

A tanulmány a European Renewable Energies Federation finanszírozásával valósult meg.