Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Humanitas University Campus – Italy

Share this Post:

The Campus Humanitas University is a new international university of medicine, located near the renowned Humanitas Research Hospital Hospital in Rozzano, near Milan.

 

The project involves the creation of a new university infrastructure serving about 1000 students. The campus, surrounded by a large park, takes full advantage of its location through a masterplan based on pedestrian paths, offering a harmonious relationship with the surrounding green, with no natural continuity solutions.

 

The Campus offers the best of technology, teaching and research resources, combined with maximum comfort for its users, in four buildings that will host teaching activities, a research unit, a multifunctional hub with a canteen and a library, and finally a Student residence.

 

APPROACH OF SUSTAINABILITY

 

The south facing optimum is suitably shaded at the openings and glazed facades. In addition it includes:

 

  • light wells for natural lighting at the main vertical distribution points;
  • low energy LED lighting;
  • photovoltaic and solar thermal panels in roof;
  • glazed ventilated façade with thermal cut-out with integrated Venetian blind;
  • heat pump with ground water immersion;
  • radiant floor heating system;
  • volumes varying in height depending on the exposure;
  • shading systems at inputs;
  • brisee-soleil for internal shading;
  • green as environmental mitigator;
  • new plantings for environmental mitigation and shading.

ARCHITECTURAL DESCRIPTION

 

The underlying principle of the project is based on a composition of volumes of warm and moody tones that open to allow natural light to enter, or to protect from the direct isolation of glazed parts in a play of different heights depending on the exposure.

 

All common interiors - hall, distribution corridors, and rest areas - have a gabled flooring with offset staircases on the short side, which continues outside, near the buildings and the large central courtyard around which they are built

 

The preference for using the stoneware is due to the inherent motives of weather resistance material and thermal shocks, combined with a very wide range of finishes and minimal maintenance.

 

The choice of an Italian product is linked to the sustainability principle underlying the project, namely the saving of the total energy used for the production and maintenance of the building during its lifetime, from the construction to the use phase. The use of a product that can be found on the territorial area in which the building itself will have to be able to save the part of the construction energy related to the transport of the material, as well as to ensure a direct and temporal relationship between the manufacturer and the supplier of the Material itself, further bonding the built to its territorial context.

 

ENERGY CONSUMPTION

 

Primary energy need: 103,95 kWhpe/m2.year

Primary energy need for standard building: 130,27 kWhpe/m2.year

Award labels

Available link languages