Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Vejlandshuset, office building, Copenhagen, Denmark

Share this Post:

Heating is supplied from the district heating system. Both mechanical and natural ventilation are used in the building. Mechanical ventilation is used in the most densely occupied areas, while automatically controlled intermittent, or pulse, natural ventilation is used in the open plan office areas. A building energy management system controls both the heating and ventilation systems in each of the zones. On each floor, temperature is monitored in all 14 zones. Plan view of first floor showing layout of office space. on each floor and carbon dioxide concentration in four zones. The building is well insulated and air tight. On the western façade of the building the windows are protected from afternoon solar gain by the use of brise-soleils supporting solar PV cells. The windows and atrium roof provide a high degree of day lighting which, together with smooth automatic light control, ensures minimal use of energy for lighting.
Vejlandshuset was completed in 2005. It is five storey office building with a central atrium and total floor area of 13 500 m². On the ground floor there are shared facilities including reception, cafeteria, and an open area for visitors. The four upper floors contain office space. The top floor also includes a plant room and an open terrace. Design occupancy is 600 and operating hours are between 07.00 and 18.00.

Acronym of the case

AdVent Case 10

Author(s) information

Name

Per P Heiselburg

Address

Aalborg University

Email

Name

O Kalyanova

Address

Aalborg University

Email

Lessons learnt

The incidence of thermal discomfort in some zones was identified to be a result of local high internal heat gains resulting from a high occupant density. This should be avoided by giving due consideration to the arrangement of work stations. The incidence of thermal discomfort in some zones was identified to be a result of local high internal heat gains resulting from a high occupant density. This should be avoided by giving due consideration to the arrangement of work stations.

Award labels

Additional documents

Available link languages

Topic

Funding description

EACI, IEE