Highlighted Case

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

The university city of Freiburg is home to an innovative city hall that is now the biggest surplus-energy building in Europe. The building boasts outstanding thermal insulation that allows for low-temperature heating and high-temperature cooling. To minimise energy demand, the building is fitted with a ventilation system that uses heat recovery. The building is heated and cooled efficiently by using energy in the ground water.  
Post date: 16 Mar 2020
Type: Case

In 2011, a detached house built in Mühltal outside Darmstadt in the 1970s became the first of its kind to be restored and converted into an ‘surplus energy’ house complete with electric vehicle technology.  Following the redevelopment, the building generates more energy than it requires. But this was not achieved by cramming the house full of new technology. It adheres to the highest interior standards and has a classic, timeless feel about it.  
Post date: 4 Mar 2020
Type: Case

When Elobau conducted a study for its new production building, one key consideration was its energy vision: that if possible, the new facility should rely entirely on renewable energy. The brief was not just to see if it would be possible to achieve a positive primary energy rating, but also to be as autonomous as possible in terms of heating, cooling and electricity.  
Post date: 10 Feb 2020
Type: Case

A fresh approach to social housing: Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture and Christophe Hutin Architecture have won the 2019 Mies van der Rohe Award for their transformation of 530 apartments in the Grand Parc Bordeaux project.
Post date: 16 Oct 2019
Type: Case

Este prima casă pasivă premium din România și în top 10 din lume, este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de 7 luni, este o casă cu materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și înțesată de sensori, are 14 aplicații care sub o interfață comună o fac integral controlabilă de pe telefon, este o casă care a generat pe Youtube peste 50 de milioane de vizualizări și lista de superlative continuă.  
Post date: 28 Jun 2019
Type: Case

Couvrant une surface de 1’348 m² au sol, le bâtiment détermine un volume simple, sur un seul niveau, marqué par la marquise d’entrée affirmant l’accueil des clients.   Le bâtiment est constitué d’une ossature en bois reposant sur une base en béton. Les lames en pin du nord poncées et traitées avec un saturateur couleur noyer amènent de la chaleur à cette façade en bois moderne.  
Post date: 27 Jun 2019
Type: Case

Deep ecological retrofit of two Victorian townhouses Chorlton, Manchester Completed: Autumn/winter 2018 Standard: Enerphit Plus -£43 per year (estimated total energy costs)   This Victorian property in the centre of Chorlton had spent many years serving as 5 apartments. During this time many original features had been lost. The proposal is to return to the original use of two semi-detached homes and reinstate the beautiful original façade.  
Post date: 23 May 2019
Type: Case

Albero project of rehabilitation, modernization and requalification of the architectural envelope is part of this urban dynamic as much by its singular aestheticism as by the proposed living environment wanted healthy and pleasant to live for future users. Sequences of access are revisited from the outside to work stations and places of relaxation by revealing and optimizing the potential of this obsolete office building. With these ambitious stakes, our response is also accompanied by a remarkable attitude.
Post date: 22 May 2019
Type: Case

Thermomodernization of the building of the Local Government Nursery in Chmielnik.
Post date: 28 Mar 2019
Type: Case

Location:  Rue Vanpé 50, 1190 Forest, BrusselsClient:   Forest CPASConstruction Budget: 1471 €/m² - excl.VATGross Area: 1017 m²   The project embraces the thorough renovation a building from the 1930s. The CPAS of Forest Municipality of Brussels brought together its various services there in 2005.  To preserve the façade (exterior walls, windows and doors), the walls have been insulated from the inside by 20 cm of cellulose.
Post date: 21 Mar 2019
Type: Case