none

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

The estimated average gap between calculated and actual energy performance of the European building stock is 25% for energy performance and 1.5% for comfort performance (as scored by building occupants). Comprehensive research has shown that poorly commissioned and operated building management systems are often responsible for this gap, generally caused by the lack of appropriate and coherent Quality Management Systems (QMS) for building performance.  
Post date: 24 Aug 2020
Type: Case

The case is one of the demonstration sites where the technologies developed within the H2020 project BUILDHEAT have been installed. The building is a large multifamily house in a small quarter in the outskirts of Zaragoza. It has 53 dwellings of two main sizes (i.e. 85 m² and 55 m²) distributed in 5 staircases on 4 floors. The building was constructed in 1988, is owned by Zaragoza Vivienda, the social housing Agency of Zaragoza, and is used for sheltered housing.  
Post date: 20 Aug 2020
Type: Case

This hard-stone elementary school is located in Mulhouse in the Alsace region (north-eastern France), near the border with Germany. It is a listed building, since it was built in XXVIII sec as a spinning factory at a time which Mulhouse had an active textile industry and became a school in 1870. It has recently been retrofitted with a project balanced between low energy consumption and heritage preservation, with the availability of a constraint budget.  
Post date: 6 Jul 2020
Type: Case

The building "L'Etape" was built in the early 1960s in the city of Charity sur Loire. It is a social housing building and the renovation aims to create spaces for temporary houses, training and short-term activities organized by the municipality.   The existing building presents a rectangular form on 4 levels and a total floor area of around 502m².  
Post date: 2 Jul 2020
Type: Case

Alnatura Working Environment is in the city of Darmstadt in Germany, and has been designed by Haas Cook Zemmrich STUDIO2050. This building is an example of new construction realized with a people-centric and sustainable design approach.   The building is the working place of 500 employees on three floors with a floor area of approximately 10,000 m2.
Post date: 26 Jun 2020
Type: Case

The building is used as a residential, and the aim of the renovation has been the conservation of the ancient walls of the medieval castle, considering modern comfort standards with the target of achieving a building ad a high standard of energy efficiency, (i.e. the NZEB standard).  
Post date: 23 Jun 2020
Type: Case

The contest was aimed at a BBC 2005 Effinergie consumption level. We have reached the Passive level for the Media Library.  
Post date: 9 Jun 2020
Type: Case

The renovation of the residential complex of Via Brescia is one of the interventions developed within the FP7 Smart City project SINFONIA.   The building is divided in 5 staircases with 7 floors and 21 apartments each, with an overall surface of around 32,000 m3 and it is managed by IPES-WOBI, the social housing Institute of the Province of Bolzano.  
Post date: 21 May 2020
Type: Case

The 10 houses of Hem are the first homes rehabilitated in France to zero energy and any form of consumption guaranteed for 25 years. Energiesprong is an initiative initiated in the Netherlands in 2013. Vilogia tested in France the first prototypes of this approach on 10 houses built in 1950 in Hem near Lille. Vilogia aims to rehabilitate 500 homes over 5 years using the same method. The Energiesprong method is as follows: using the current technological tools (digital and industrial method) to rehabilitate a dwelling in 3 weeks.  
Post date: 7 May 2020
Type: Case

An important public building in the most populated city of Zagreb county, Velika Gorica, this kindergarten was in need of energy renovation as it was expensive to run and uncomfortable for its occupants.  Having become an eco-school, the management realised that energy renovation was essential to underpin the new ethos of the school.  
Post date: 30 Apr 2020
Type: Case