Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Eisbärhaus units A & B- Germany

Share this Post:

Built in 2019, the Eisbärhaus was designed as a passive building comprising two units. Building materials were selected according to guidelines provided by the Austrian environmental association Umweltverband Vorarlberger Gemeindehaus. All exterior walls consist of wooden timbers treated with cellulose to provide thermal insulation (layer thickness: 42cm).

 

The commercial units are heated or cooled by using a technique called concrete core activation in combination with a reversible brine/water heat pump. Energy is extracted and stored in the ground.

 

The ventilation system in the building is not connected to the heating system. Fresh air drawn into the building from outside is adjusted to room temperature in three steps before it is blown into the interior. To do this, energy from the air being extracted from the building is transferred to the pre-treated fresh air using a heat exchanger (heat recovery rate: 80-95%).  

 

The water for domestic use is heated by solar panels. Insofar as possible, electricity needed to operate the heat pump is generated by the solar units. Any systems with a bearing on energy use are managed by special software. The medium-term goal is energy self-sufficiency.

 

The building has been awarded the Award Climate Positive in 2019. This award is given to buildings that achieve a negative annual carbon footprint and thus make a significant positive contribution to climate protection. The net carbon footprint assessment is based on the German DGNB Framework for Carbon-Neutral Buildings and Sites.

 

Project info:

 

  • Scheme: Buildings in Use, Mixed Use, Version 2019
  • Location: Kirchheim unter Teck, Germany
  • Applicant: Grundstücksgemeinschaft Hindenburgstraße 36 + 38 GbR
  • Client: Grundstücksgemeinschaft Hindenburgstraße 36 + 38 GbR
  • Architect: BANKWITZ beraten planen bauen GmbH
  • Energy concept and CO2 balancing: Ingenieurbüro SEEBERGER+PARTNER / BANKWITZ beraten planen bauen GmbH
  • DGNB Auditor: Auch-Schwelk, Volker for sustainable strategies

 

Project evaluation:

 

total score 95,6 %

  • Ecological quality: 100,0 %
  • Economic quality: 100,0 %
  • Sociocultural and functional quality: 85,33 %

Award labels

Available link languages