Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Notarjeva vila

Share this Post:

The house was built after the 1st world war as notary's villa in the former periphery of Tolmin where richer buildings were located.

 

The house expresses the characteristics of secession and is listed in the Register of Slovene cultural heritage.

 

Firstly served as a single family house, after the 2nd world war it was used for State security administration. Later it was rearranged to a four apartment building.

 

The earthquakes in 1998 and in 2004 caused severe damage on the building. It was therefore included in the national programme of renovation after the earthquake.

 

Architecture

The building size is 15,35 x 12,70 m and constitutes of the basement, ground and first floor and the attic. The construction is made of bricks, the ceilings are wooden. The roof has four sloping sides with the elevation of 30°. The facade was still in its original state.

 

The building is listed in the national cultural heritage register. The heritage office highlighted the importance to keep the dimensions of the construction and the roof while maintaining the facade with ornaments.

 

The investor had to respect the window openings and frames as well as the doors. The demand was also to keep the balconies with iron fences and a stone staircase at the entrance.

 

Aim of the retrofit

The building was used for apartments already before the earthquakes. Due to the damage it was evaluated and there was a decision for a full refurbishment including statical improvement and energy efficiency. With the renovation the building gained additional rooms.

 

RETROFIT SOLUTIONS:

External walls

The protected facade elements had to be replaced in order to insulate the walls and maintain the visual identity of the building. Replicas of the elements were made under the supervision of the heritage office.

  • U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 0,86 W/m²K
  • U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,23 W/m²K

Windows

The windows had to be replaced. As they are an important visual element of the protected facade, they were made by a carpenter under the supervision of the heritage office.

  • Existing window U-value Glass [W/m2K]: 2,4
  • New window U-value Glass[W/m2K]: 1,1
  • Existing window U-value Frame [W/m2K]: 2,0
  • New window U-value Frame [W/m2K]: 1,5

HVAC

Centralised biomass (pellets) instead of individual heating systems.

 

Renewable energy systems

The boiler is using pellets provided by a local company.

 

The whole system is installed in a way that doesn't affect the visual identity of the building.

 

More information on the building here.

 

More information on Hiberatlas here.

Award labels

Available link languages