Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Osramhuset (The Osram Building) - Danmark

Share this Post:

The Osram Building was originally built in 1953 as an office and warehouse for A/S Dansk Osram, i.e. a lightbulb manufacturer. The building was the first prefabricated building in Copenhagen, and it was built in shock concrete or shavings, as it is also called. The construction method was developed in Holland, and in involves includes powerfully shaking the concrete. The elements hereby get a very close and uniform structure. The result was the characteristic building, which has gained recognition from architects and engineers for the ground breaking architecture and which today is considered worthy of preservation.

 

The challenge was to energy renovate a former industrial building, now in use as culture centre, among other things by utilizing daylight and natural ventilation to improve the indoor climate. In connection with the Climate Change Conference, the City of Copenhagen initiated a strategic cooperation with a number of Danish enterprises for the purpose of mutual profiling on climate-friendly buildings. The target was to minimize the resources required (and, consequently, the CO2 emission) both during construction and upkeep. The renovation of the OSRAM Culture Centre was a part of this cooperation and acted as a spearhead for possibilities and methods of renovating old industrial and commercial buildings worth preserving. The overarching aim was also to reduce energy consumption by improvement of the thermal envelope, improving ventilation and utilizing energy saving lighting.

 

The main facade of the building could not be altered and therefore this part of the building was insulated internally. An additional layer of glass was installed from floor to ceiling. This measure also increased the airtightness of the envelope. Below the windows, 50 mm of insulation was added as well. Reversibility was not considered. The important thing here is that the facade of the building has maintained its appearance from the outside and adding a layer of glass on the inside along with a layer of insulation below the windows has reduced heat loss significantly.

 

  • U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 2,24W/m²K
  • U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,13W/m²K

Since the facade could not be altered, a layer of glass was added to the inside (floor to ceiling).

 

  • Existing window U-value Glass [W/m2K]: 5,9
  • New window U-value Glass[W/m2K]: 1,2
  • Existing window U-value Frame [W/m2K]: 1,2
  • New window U-value Frame [W/m2K]: 5,9

Award labels

Available link languages