Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Solar silo - Switzerland

Share this Post:

Credits: @Martin Zeller

As a visible sign of the shift from fossil fuels to renewable energies, a former coal silo and heating plant in Basel is covered with coloured PV modules. The entire site is under heritage protection, the remodelled building was required to match the style and colour scheme of the site.

 

In terms of walls, the building envelope was thermally insulated. The northern and southern facade (as well as the roof) are equipped with BIPV, the east and west facades are plastered. An outside stair and lift tower are located on the north side.

  • U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 2,0W/m²K
  • U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,16W/m²K

 

The mostly windowless massive concrete walls do not allow for traditional uses without major structural changes. There were few windows before the remodelling. The existing windows were replaced:

  • Existing window U-value Glass [W/m2K]: 3,5
  • New window U-value Glass[W/m2K]: 0,7
  • Existing window U-value Frame [W/m2K]: 3,0
  • New window U-value Frame [W/m2K]: 1,4

 

The roof has been completely remodelled. Only the structural beams remained from the old construction.

Award labels

Available link languages