Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Casa Rossa Chemnitz

Share this Post:

The multi-family house from the turn of the century was saved from demolition and extensively renovated. 6 apartments were set up with the latest technology and low energy consumption. The usable building fabric was carefully renovated and new elements added accordingly.

 

The comprehensive renovation enables comfort standards from the new building in the guise of an old building:

 

This creates spacious units of 46 to 168 square meters, original ceiling heights of 3 meters and room sizes of up to 55 square meters. New solid ceilings offer good sound insulation like in a new building.

 

The oiled oak parquet is glued over the entire surface, so it doesn't clack. The south orientation lets a lot of sun into the living rooms. All apartments have a terrace, a balcony and / or a roof terrace.

 

The street facade as a characteristic brick facade was preserved and refurbished in its appearance. The staircase with the old railings was preserved, as was the interior doors and facade friezes that can still be used.

 

Aim of the retrofit

 

Due to the dilapidated condition of the building, it was initially necessary to restore the stability and secure the building fabric.

 

The old wooden ceilings were replaced in a chessboard-like manner with brick hanging ceilings, the roof was secured against collapse.

 

In the course of the ceiling replacement, the previous toilets, accessible from the landing in the stairwell, were assigned to the bathrooms of the apartments and their ceilings were raised to the level of the apartments.

 

In contrast to the minimalist new elements, the brick walls of the stairwell and the walls of selected areas in the apartments were carefully stripped of plaster, supplemented with recycled original bricks and glazed with light.

 

The same principle also determines the appearance of the facade: Accurate brackets hide the window frames and hold the narrow window sashes. They stand in contrast to the rough brick facade with all its irregularities and the visible wounds of the last century.

 

The tectonics of the facade were further worked out: concrete lintels, cornices and steel girders were restored, the brickwork with cofferings and pilaster strips was re-grouted and coated with a light mineral glaze and made hydrophobic.

 

In a respectful treatment of the building fabric, the building was "Continued to build".

 

Retrofit solutions:

 

External walls

 

The tectonics of the facade were further worked out: concrete lintels, cornices and steel girders were restored, reveals were insulated, the brickwork with cassettes and pilaster strips was re-grouted and coated with a light mineral glaze and made hydrophobic.

 

The joints of the facades have been refurbished and the facade has been hydrophobized with a 20-year warranty and is maintained like a facade painting.

 

Window formats have been kept, the outside trims have been articulated. The view of the street side was not changed. On the garden side, balconies were added.

 

  • U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 0,85 W/m²K
  • U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,85 W/m²K

HVAC

 

A completely new heating system was installed. A solar system supplies floor heating and domestic hot water. Many close-meshed heating circuits have been laid to optimize solar use for low-temperature heating.

 

The existing shafts were largely used. The heating was designed as underfloor heating because the floors had to be completely renewed. Cables were partially laid on the plaster.

 

Read more about the case study here.

 

Award labels

Available link languages