Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Schmuttertal Gymnasium – Diedorf (Germany)

Il Caso Evidenziato Highlighted Case
Share this Post:

When the new grammar school building was erected in Diedorf, an ‘integrated design process’ was applied, demonstrating that it is possible to plan innovatively and sustainably and still ensure that available resources are used economically and sparingly throughout the entire life cycle of a building.

 

The project planners turned to fundamental methods of design as a basis of decision-making. Their aim was to construct an environmentally friendly building that would also address common concerns. Apart from focusing on significantly improving the energy efficiency of the building – such that it would become a surplus-energy school – the emphasis also lay in improving teaching and learning conditions.

 

Aspects relating to the physical qualities of the building also played a pivotal role in the planning and implementation process. These included indoor air quality, acoustics, natural light, artificial light and adaptable room concepts (to allow spaces to be matched to teaching methods, particularly when introducing new learning models). The project is a testament to how operating and maintenance outlays can be minimised at a justifiable incremental cost.

 

At a glance:

 

  • Award Climate Positive*
  • Year of the award: 2019
  • Valid to: September 2020
  • Location: Diedorf, Germany
  • Applicant: Landkreis Augsburg
  • Client: Landkreis Augsburg
  • Architect: Kaufmann / Nagler Architekten ARGE "Diedorf"
  • Energy concept and CO2 balancing: Ip5 Ingenieurpartnerschaft

Award labels

Available link languages