Practices

Bioclimatic social housing in Paris: Rue des Orteaux logements sociaux

Wyróżniony Przypadek May 2014
Share this Post:

The refurbishment of the Rue des Orteaux social housing building was led by the SIEMP (City of Paris Real Estate Public-Private Joint Venture) and offers 20 low-energy apartments located in the 20th arrondissement of Paris.

Location:  17-19, Rue des Orteaux - Paris 20

Project management:
SIEMP
 
Contractors:

Babled Nouvet Reynaud architects,
Julien Boido:  architect project manager
SNC Lavalin, BET TCE
RFR ÉLÉMENTS:  environmental quality
Company TEC:  Francilia

Sustainable objectives:
Climate map of Paris: 50 kWhep / m² / year
H & E certification profile
Label BBC RT2005
 
Time Schedule:

Design: 2007 - 2010
Construction: April 2011 - October 2012
Delivery: December 2012

Total Surface area:
1785 m² TOTAL | 1450 m² usable floor area

Preferential Scheme:
Usage of eco-friendly resources (smart optimization, bioclimatic and passive techniques and healthy sustainable materials).

Construction and exploitation costs:
Global cost:  3 750 000,00 €
60% Funded by the municipality of Paris (Art. 2, 2008 DLH 285-1º): 2 257 243,00 €

 

Urban Context/Background:  The ¨le quartier Réunion / Père-Lachaise¨ project

The project took an integrated approach by involving many different sectors in the initial preparatory steps.
Participatory workshops were conducted in the area. This created a healthy dialogue between residents, associations, developers and technical services for the city and contributed to the final project in its present state today. The goal was to creating housing following the standards of modern comfort which, therefore, reduced the unhealthy aspects of the original building. The existing school has a renovated and extended courtyard while the neighborhood area adopts new proximate municipal facilties (Medical Center for Children and a childcare center) for local activities.

The land at the center of block has been transformed into a public green space and pedestrian area. The new buildings coexist with rehabilitated ones. Their studied proportions and volumes allow for a continuous and aesthetically pleasing appearance which lends to an overall, integrated development directly inherited from the spirit of a traditional suburb around the central space.
 
Finally, high demands on sustainable development have been emphasized and the new block becomes an exemplary eco-city. The site was recognized during the eco-cities competition in 2009 for its energy savings.


Urban environment

The main architecture of the project has given meticulous attention to urban amenities, including the following elements:
-its location in a dense and lively, heterogeneous, suburban environment;
-the configuration of the property itself as an ¨L¨ ;
-the solar exposition which comes across a gardened area and optimizes the natural daylighting in the building.

The project was done in accordance with the Paris Climate Protection Plan and demonstrates how important it is to integrate bioclimatic architecture principles to the site (orientation of the bays, inertia...) and to the technical elements of the building (single-flow ventilation preheated by a collector wall, bays exposed to high solar transmission, highly reflective blinds).

 

Passive Solar with double skin facade.

The collector walls are featured as a prominent element in this building.  The principle of the collector wall is that it relies on the the use of passive solar thermal energy through ¨double skin¨ assemblage.  This, in turn, allows for a very high energy performance and ensures greater comfort for the tenants, no matter what the season.

According to the principles of a double skin envelope, the solar energy is absorbed and stored within the collector walls. The walls then heat the surrounding air before its arrival to the interior space of the rooms for air renewal.  This ¨preheating¨ process reduces most of the energy needs used for heating the rooms in the winter.

Most of the apartments have a South, Southeast orientation and face the street or the garden. This design optimizes the natural light in the apartments.
The glass double skin coating is only applied to the walls facing the sun. Insulated solid walls are used on the shaded façades.

Energy consumption
Primary energy need:  49,80 kWh PE/m2/year
Primary energy need for standard building:  91,50 kWh PE/m2/year

GHG in use:  10,00 KgCO2/m2/year

In the winter, the captured and circulating air from the collector walls is controlled and distributed by a humidity sensitive air handling unit (Hygro B) located in the interior rooms.
In the summer, highly reflective blinds act as solar shading elements for the collector walls, which prevent any undesired overheating. The physical principles of the collector walls are based on 5 properties: color (solar absorption), shape (profile), thickness, the material and roughness. The double skin frontage includes glass bays with a glazed maximum transparency (T e ≥ 90% "extra light" type) of a heavy dark collector wall, followed by the insulating material (thermal resistance R 3.75 k.m² / W).


Envelope performance
U-Value:  0,56 W.m-2.K-1
It is important to remember that in parallel to research on solar energy capture (double glass façade, collector wall), the project concept is also interested in retaining energy, hence the need for a substantial wall insulation. Also, when possible, the insulation is placed on the outside, in order to limit thermal bridges (R ≥5 Km² / W). When the constructive processes don't allow for insulation on the outside, insulation on the inside has been applied (R ≥ 5.3 Km² / W), coupled with thermal bridge breakers at the slab (Ψ ≤ 0.25 W/ml.K). On the roof, insulation is also external (R ≥5 Km² / W); on the ground level,  the parking floors have been re-insulated on the underside (R ≥ 6 Km² / W), with a vertical drop of insulation of at least 50 cm - the floors on the mezzanine are also insulated on the underside (R ≥ 5 Km² / W, cellular glass type "foamglass" or equivalent).

Systems
Heating system:  Condensing gas boiler and Water radiator
Hot water system:  Condensing gas boiler and Solar Thermal
Cooling system:  No cooling system
Ventilation system:  Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B)
Renewable systems: Solar Thermal
Renewable energy production:  45,00 %

Awards won
A distinction was given during the "Equerre d'Argent" 2013 Architecture Award,  organized by Le Moniteur (french construction magazine).

Author(s) information

Name

Supervisor: Armand Nouvet (BNR architects)

Name

Project Manager: Julien Boidot

Name

BET: SNC Lavalin, technical and economy

Lessons learnt

n/a at present time

Award labels

May

Additional documents

Available link languages