Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Bloomberg – London UK

Highlighted Case Highlighted Case
Located between the Bank of England and St Paul’s Cathedral, Bloomberg’s new European headquarters occupies 3.2 acres and will provide approximately 1.1 million square feet of sustainable office space. Clad in traditional stone and bronze...

Langes Haus - Germany

Highlighted Case Highlighted Case
This is a project involving the transformation of an old farmhouse in the foothills of the Alps: the aim was to create a sustainable and (as far as possible) self-sufficient surplus-energy building.  The Langes Haus development should also...

School of Design and Environment - Singapore

Highlighted Case Highlighted Case
This extension to a School of Design & Environment building at the National University of Singapore is an outstanding example of a net zero-energy building (NZEB) in the tropics. The five-storey building is home to labs, design studios...

Rathaus Freiburg – Germany

Highlighted Case Highlighted Case
The university city of Freiburg is home to an innovative city hall that is now the biggest surplus-energy building in Europe. The building boasts outstanding thermal insulation that allows for low-temperature heating and high-temperature...

Energy+Home1.0 – Germany

Highlighted Case Highlighted Case
In 2011, a detached house built in Mühltal outside Darmstadt in the 1970s became the first of its kind to be restored and converted into an ‘surplus energy’ house complete with electric vehicle technology.  Following the redevelopment, the...

Elobau production and offices buildings - Germany

Highlighted Case Highlighted Case
When Elobau conducted a study for its new production building, one key consideration was its energy vision: that if possible, the new facility should rely entirely on renewable energy. The brief was not just to see if it would be possible...

2019 EU Mies van der Rohe Award for Grand Parc Bordeaux

Highlighted Case Highlighted Case
Winner of the 2019 EU Mies van der Rohe Award.
A fresh approach to social housing: Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture and Christophe Hutin Architecture have won the 2019 Mies van der Rohe Award for their transformation of 530 apartments in the Grand Parc...

Buhnici House - Premium Passive House Certified 2018

Highlighted Case Highlighted Case
The Buhnici House is an energy efficient home designed for a family living in the proximity of Bucharest. The team composed of architects, structural engineers and energy efficiency engineers designed it in order to obtain the Premium...
Este prima casă pasivă premium din România și în top 10 din lume, este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de 7 luni, este o casă cu materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și...

Magasin durable COOP à Etagnières, Suisse

Highlighted Case Highlighted Case
Aux portes du Gros-de-Vaud. Situé avant le village d’Etagnières, en limite de la commune de Cheseaux-sur-Lausanne, le nouveau point de vente Coop, doté d’une station-service, est stratégiquement implanté sur la principale porte d’entrée...
Couvrant une surface de 1’348 m² au sol, le bâtiment détermine un volume simple, sur un seul niveau, marqué par la marquise d’entrée affirmant l’accueil des clients.   Le bâtiment est constitué d’une ossature en bois reposant sur une base...

Zetland Road: Deep Retrofit of Two Victorian semi-detached houses from 1894, Manchester UK

Highlighted Case Highlighted Case
With obsessive attention to preserving and restoring the original fabric of these two Victorian townhouses, and a commitment to shunning petrochemicals and using only natural materials, could this be the most wildly ambitious and...
Deep ecological retrofit of two Victorian townhouses Chorlton, Manchester Completed: Autumn/winter 2018 Standard: Enerphit Plus -£43 per year (estimated total energy costs)   This Victorian property in the centre of Chorlton had spent many...

The Albero: Construction 21 Case Study

Highlighted Case Highlighted Case
Project type : Renovation Building Type : High office tower > 28m Construction Year : 1979 Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season. Net Floor Area : 10 500 m 2 Construction/refurbishment cost : 12 600 000 €...
Albero project of rehabilitation, modernization and requalification of the architectural envelope is part of this urban dynamic as much by its singular aestheticism as by the proposed living environment wanted healthy and pleasant to live...

Thermomodernization of Nursery in Chmielnik

Highlighted Case Highlighted Case
This full energy renovation of a public building is certainly beneficial in the local context, and in Poland where coal is still widely used for heating, it is an important good practice with a lighthouse effect.
Thermomodernization of the building of the Local Government Nursery in Chmielnik. Construction of the Local Government Preschool in Chmielnik it was started in 1959 and lasted until 1961. The building was put into use...

CPAS Vanpe “Very Low Energy” Heritage / Office Building Renovation - Brussels

Highlighted Case Highlighted Case
CPAS (public centre for social welfare) Vanpe, Project goes deep in energy-efficiency renovation and Art-Deco heritage conservation.
Location:  Rue Vanpé 50, 1190 Forest, BrusselsClient:   Forest CPASConstruction Budget: 1471 €/m² - excl.VATGross Area: 1017 m²   The project embraces the thorough...

BAINS DE LAEKEN - Swimming pools complex Low-Energy Renovation - Brussels

Highlighted Case Highlighted Case
High-Efficiency Low-Energy Renovation of a large 1970's Sports Public Equipment
Programme: Sports Equipment   /  Location: Rue du champ de l'Eglise 73 - 1020 Brussels Client: City of Brussels Refurbishment Budget: (technical installations + energy envelope):  € 3,49 M excl.VAT Area: 6088 m² net / 8778 m² brut   The “...

OXIGEN OFFICE BUILDING

Highlighted Case Highlighted Case
The Rue de Spa building project consists of the demolition-reconstruction of 8 modular office levels, from 200m² to 900m² each. The building reaches the Passive-house standard and is also BREEAM Excellent certified. The prefabrication of...
The Oxygen Office Building project, ideally located in the city of Brussels between the Royal Park and the Squares District, and between the Arts-Loi and Maelbeek metro stations, aimed the construction of a new low footprint office...

Efficiency House Plus - Renovation of 2 Row Houses from 1938, Neu-Ulm Germany

Highlighted Case Highlighted Case
Building data: Location: Pfuhler Str. 4+6 / Pfuhler Str. 12+14 Neu-Ulm, Bavaria, Germany Building Owner: NUWOG Neu-Ulm Housing Company Architects: Werner Sobek, Stuttgart / o5 Architects bda, raab hafke lang, Frankfurt Main HVAC planer:...

Sans-Souci project, Brussels, Belgium

Highlighted Case Highlighted Case
The Ixelles municipality of Brussels gave new life to a sizeable and unstructured inner space of a large city block with the development of a housing and equipment complex with outstanding sustainability and energy efficiency performances...
The Sans-Souci project is remarkable for its scope and for its scale of intervention: the plot is about 300 meters long and 100 meters wide, which is equivalent to the area of 3 classical-small-size city blocks of the Brussels.   The...

Passive Witness House CLK, Luxembourg

Highlighted Case Highlighted Case
Smart Building winner - Green Solutions Awards 2018
Being heavily involved in passive constructions, we wanted to create a thoughtful and sustainable building. We equipped our control house with a complete EnOcean wireless home automation system. This innovative technology works without any...

The Beehive (France)

Highlighted Case Highlighted Case
Low Carbon winner - Green Solutions Awards 2018
Project type : New Construction   Building Type : Collective housing < 50m Number of Dwelling : 11 Dwelling Net Floor Area : 950 m2 Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season. Construction cost : 1 450 000 € The...

Media Library Wild South, Reunion overseas deparment, France

Highlighted Case Highlighted Case
Energy & Hot Climates winner - Green Solutions Awards 2018
The media library of Saint-Joseph (Reunion) questions the identity of the contemporary architecture of Reunion, that of the Sud Sauvage more precisely. It refers to images, block of basalt, fagot of vetyver, geko, kalbanon but especially...