Practices

CUBE 2020: addressing the energy transition for non-residential buildings

Large companies are looking to equip themselves with a bottom-up approach to foster environmental performance in buildings to complement the top-down policies available in their significant portfolios (certifications, ISO 50001, facility...

Passivhaus residential case: #29Soto (Navarra/Spain)

This is the first block of housing certified in Spain built in 2017 under the Passivhaus standard, and therefore has a demand for heating below 15kWh / m2a, and a heating load of 10W / m2.   This implies that a floor of 75m2 will have a...

Buhnici House - Premium Passive House Certified 2018

The Buhnici House is an energy efficient home designed for a family living in the proximity of Bucharest. The team composed of architects, structural engineers and energy efficiency engineers designed it in order to obtain the Premium...
Este prima casă pasivă premium din România și în top 10 din lume, este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de 7 luni, este o casă cu materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și...

Magasin durable COOP à Etagnières, Suisse

Aux portes du Gros-de-Vaud. Situé avant le village d’Etagnières, en limite de la commune de Cheseaux-sur-Lausanne, le nouveau point de vente Coop, doté d’une station-service, est stratégiquement implanté sur la principale porte d’entrée...
Couvrant une surface de 1’348 m² au sol, le bâtiment détermine un volume simple, sur un seul niveau, marqué par la marquise d’entrée affirmant l’accueil des clients.   Le bâtiment est constitué d’une ossature en bois reposant sur une base...

Passivhaus Hotel en Guipuzcoa, España

El hotel Arima (2017) ha obtenido el precertificado Passivhaus que le ha otorgado la empresa Energiehaus el mes de abril del 2019.   Con este galardón, se honra el esfuerzo realizado por parte de la promotora CLIVING15 y de la constructora...

URMA de Bruay: residential building for university student

The building was built in 2018 and it hosts 1300 students in food and body-care professions. The floors develop a useful surface around 9,000 m² distributed in two wings flanking a central courtyard:   On the street side, the reception...

L6: The Energy and Positive Water Laboratory

The building is a laboratory structure with 120 working places realised by Bouygues Construction. As a model in terms of innovation, fully integrating digital technologies, the building is completely flexible in order to stimulate...
After acquiring 2 hectares of parcels that were formerly composed of scrap yards, the L'OREAL Group's Research & Innovation site has built (2018) its new research laboratory, the L6, with a twofold objective: environmental excellence...

Residential Scenia. Multi-family Passivhaus building in Mediterranean climate (Zaragoza, Spain)

The simplicity in the implementation of techniques and local constructive solutions has been sought to achieve the passivhaus standard without compromising the economic profitability of the promotion. With this aim, high levels of...
Scenia (phase II) is a new built collective residential complex, with 26 exclusive homes and garage with a total of 13,576 m2 located in one of the best areas of Zaragoza, Valdespartera-Montecanal with common garden area, pool and paddle...

Torrelago district case from H2020 STUNNING project

The project STUNNING aims at building up a stakeholder community around a Renovation Hub designed as a knowledge sharing platform, providing information on innovative solutions for building renovation and novel business models for their...
Among the STUNNING case studies, we find the Torrelago district, which is an apartment block built between 1977-1981.   Torrelago district involves 31 private multi-property residential buildings (1488 dwellings) that were constructed in...

Retrofit in Nordic countries: Haugerudsenteret (Oslo, NORWAY) – 4RinEU project

This Norwegian demonstration building is a two-floor building with eight small dwellings in total, located at Haugerud in the city of Oslo. Haugerud is a suburb in the east of Oslo with housing developments and houses...

Zetland Road: Deep Retrofit of Two Victorian semi-detached houses from 1894, Manchester UK

With obsessive attention to preserving and restoring the original fabric of these two Victorian townhouses, and a commitment to shunning petrochemicals and using only natural materials, could this be the most wildly ambitious and...
Deep ecological retrofit of two Victorian townhouses Chorlton, Manchester Completed: Autumn/winter 2018 Standard: Enerphit Plus -£43 per year (estimated total energy costs)   This Victorian property in the centre of Chorlton had spent many...

The Albero: Construction 21 Case Study

Project type : Renovation Building Type : High office tower > 28m Construction Year : 1979 Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season. Net Floor Area : 10 500 m 2 Construction/refurbishment cost : 12 600 000 €...
Albero project of rehabilitation, modernization and requalification of the architectural envelope is part of this urban dynamic as much by its singular aestheticism as by the proposed living environment wanted healthy and pleasant to live...

Passivhaus Retrofit Admiral's Hard in Plymouth, Devon, UK

Conversion of a first floor flat into an EnerPHit office, and extensive retrofit of the whole building, which includes  a ground floor shop. 
Situated on the Stonehouse peninsula, by the banks of the River Tamar, Number 3 Admirals Hard was built in the 1960s and comprises a shop on the ground floor and WARM's office, originally a flat, on the first floor. The extensive retrofit...

Case study with integration of BIPV: Akademie Mont-Cenis (Herne, Germany)

A more than 12,000 m² glass envelope covers all of the buildings in this further training academy. PV systems were integrated into the roof surfaces and the south-west surfaces of the glass envelope on the sides. The almost 3200 PV modules...

Energy Efficient Retrofitting - Technology and Maritime Museum in Malmo, Sweden (Continental Climatic Area)

The A2PBEER research project focused on “energy efficient retrofitting” methodology for public buildings. Within the context of this project it has been developed an initial systemic energy efficient buildings’ retrofitting methodology for...

Energy Efficient Retrofitting - University Campus in Bilbao-Spain (Oceanic Climatic Area)

The A2PBEER research project focused on “energy efficient retrofitting” methodology for public buildings. Within the context of this project it has been developed an initial systemic energy efficient buildings’ retrofitting methodology for...

Energy Efficient Retrofitting - Aflivadem Vocational School at Ankara, Turkey (Mediterranean Climatic Area)

The A2PBEER research project focused on “energy efficient retrofitting” methodology for public buildings. Within the context of this project it has been developed an initial systemic energy efficient buildings’ retrofitting methodology for...

PV-ESTIA – an Interreg Balkan-Med project transforming buildings into a controllable energy source

In the framework of the PV-ESTIA project, the performance of the proposed PV+storage Innovative Management Scheme will be evaluated under real-field conditions. Pilot installations will be selected with the aim to examine if and how the...

World's tallest Passive House: high-rise Bolueta (Bilbao-Spain)

The developers and architects of this project have set very high goals. With the Bolueta building, they wanted to set a new Passive House record and at the same time ensure the quality of the building through certification. Bolueta in the...

Thermomodernization of Nursery in Chmielnik

This full energy renovation of a public building is certainly beneficial in the local context, and in Poland where coal is still widely used for heating, it is an important good practice with a lighthouse effect.
Thermomodernization of the building of the Local Government Nursery in Chmielnik. Construction of the Local Government Preschool in Chmielnik it was started in 1959 and lasted until 1961. The building was put into use...